Vollegrond

Nieuws

Franse rechter zet rem op kartelboete loftelers

Parijs – Het gerechtshof in Parijs heeft bevolen dat de boete die de concurrentiedienst eerder dit jaar heeft opgelegd aan telers van lof voorlopig niet uitgevoerd mag worden. Het hof wil de zaak pas in januari volgend jaar voor volgende pleidooien op de rol zetten.

De Autorité de la concurrence legde tien producentenorganisaties van telers van lof, één van de meest verkochte groente in Frankrijk, begin maart een gezamenlijke boete op van 3,6 miljoen euro. Volgens de concurrentiedienst hebben de telers gedurende 14 jaar en tot op de dag van vandaag illegale afspraken gemaakt over de prijzen en over het verdelen van afnemers. De zaak tegen de vaak kleine telers heeft destijds veel ophef veroorzaakt in de Franse land- en tuinbouw.

Het hof vindt nu dat het daadwerkelijk uitvoeren van de boetes ‘overduidelijk buitensporige financiële gevolgen zal hebben voor de betrokkenen.’ De rechters hebben de karteldienst daarom opgedragen uiterlijk eind oktober met nieuwe bewijzen en vaststellingen te komen die dan in januari verder behandeld kunnen worden.

Bron: Boerderij Vandaag - Auteur: Ruud Peijs

Of registreer je om te kunnen reageren.