Doorgaan naar artikel

3 jaar geëist tegen aspergeteelster Jansen

Tegen de 49-jarige aspergeteelster José Jansen uit Someren is dinsdag in hoger beroep drie jaar cel geëist. Ze wordt verdacht van uitbuiting van buitenlandse arbeiders en mensenhandel. Het Openbaar Ministerie vroeg het hof Jansen ook een voorwaardelijke straf van een jaar op te leggen.

De eis van justitie is hetzelfde als de eis in eerste aanleg. In oktober veroordeelde de rechtbank in Den Bosch Jansen tot twee jaar cel en een voorwaardelijke straf van zes maanden. Anders dan justitie vond de rechter dat er geen bewijs was dat de aspergeteelster geweld gebruikte of daar mee dreigde.

Jansen werd in 2010 al gearresteerd wegens het uitbuiten van seizoensarbeiders. Ze mocht haar rechtszaak thuis afwachten, als ze de wet niet meer zou overtreden. In juni 2011 concludeerde de politie uit gesprekken met haar medewerkers dat ze opnieuw arbeiders uitbuitte, waarna ze weer werd opgepakt.

In september werd haar bedrijf geveild voor 1,64 miljoen euro. De overheid had het geld nodig om boetes van Jansen, opgelegd door de Arbeidsinspectie, te betalen.

Beide partijen gingen in beroep tegen de eerdere veroordeling. Jansen ontkent alle beschuldigingen. Het hof doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Bron: Nederlands Dagblad – Groenten & Fruit – Auteur: Joost Stallen

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin