Vollegrond

Nieuws

Overheid en Rabobank veroordelen retail

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Rabobank-topman Dirk Duijzer veroordelen de retail scherp over diens opstelling bij de inzet van illegale arbeid in de champignonsector.

Zij roepen de retail op het keurmerk Fair Produce te omarmen.

Dat gebeurde gisteren in Den Bosch, waar vier champignontelers het keurmerk uitgereikt kregen. De telers ontvingen het keurmerk omdat ze zich aantoonbaar aan de wettelijke regels houden.

In scherpe bewoordingen veroordeelden Kamp en Duijzer de retail die zich tot nu toe zich afzijdig heeft gehouden van de misstanden in de champignonsector. Het Centraal Bureau voor Levensmiddelen (CBL) heeft verklaard het een overheidstaak te vinden om bedrijven die zich niet aan de wet houden aan te pakken.

Een woordvoerster van Albert Heijn (AH) die aanwezig was bij de bijeenkomst, wilde geen commentaar geven. Een leverancier van AH was een van de telers die het certificaat uitgereikt kreeg.

Dirk Duijzer maakte ook bekend de financieringseisen voor de paddenstoelensector aan te scherpen. Ondernemers die bij de bank aankloppen voor geld moeten eerst met het keurmerk of met een accountantsverklaring kunnen aantonen dat zij geen gebruik maken van illegale arbeid en zich houden aan de wet.

Het is voor het eerst dat de Rabobank een bedrijfstak in de agrosector dergelijke eisen oplegt. Hij verwacht dat daardoor 10 procent van de paddenstoelenbedrijven zal verdwijnen.

Bron: Boerderij Vandaag - Auteur: Esther de Snoo

Of registreer je om te kunnen reageren.