Vollegrond

Nieuws 1 reactie

Vollegrond scoort 3 jaar op rij

De vollegrondsgroenteteelt heeft in 2012 net als in 2011 en 2010 goede bedrijfsresultaten geboekt. Mede als gevolg daarvan is het aantal stoppers met 2,4 procent relatief laag. Dat maakte het LEI vandaag bekend.

Het aantal gespecialiseerde vollegrondsgroentebedrijven in Nederland komt nog nét boven de duizend. Op 1010 bedrijven wordt in totaal 24.240 hectare beteeld, de akkerbouwmatig geteelde groente niet meegerekend. De aardbei, door het LEI onder de groenten geschaard, verstevigde zijn koppositie: het areaal groeide met 10,6 procent naar 3.550 hectare. Ook zat er weer eens 4,6 procent groei in de witloftrek na jaren van terugloop. Krimp zat er vooral in broccoli (-13,3 procent, na jaren van groei) en prei (-11,7 procent, vanuit een situatie van lichte krimp of stabiliteit).

Minder areaal én een iets lagere productie door koel en nat weer zorgde voor betere preiprijzen. In de aardbeien vielen kwaliteit en vraag wat tegen wat in combinatie met het grotere areaal voor slechte prijzen zorgde. In de asperges zorgde koel  voorjaarsweer voor mooie aanvoerspreiding en goede kwaliteit, wat betere prijzen gaf dan in 2011. Ook de witlofprijzen deden het goed in 2012.

De goede prijsvorming maakt dat de opengrondsgroentebedrijven qua bedrijfsresultaten naar verwachting nog iets beter presteren dan in beide voorgaande jaren. De rentabiliteit stijgt licht naar rond de 97 procent en het inkomen uit bedrijf wordt geschat op ruim 40.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid.

Eén reactie

  • P. Verschuren

    Een modaal inkomen bedraagt 33000 euro dus daar zit je gemiddeld dit jaar boven volgens de berekeningen van het LEI. Een ondernemer moet daar nog wel zijn Arbeidsongeschiktheidsverzekering en aflossingen van betalen, dan kom je al gauw lager uit. Oke, afschrijvingen zijn kosten die geen uitgaven zijn dus die komen er weer bij. Dan moet je wel ruimte hebben gehad om investeringen te doen want anders zal het niet veel zijn. Het bedrag wat er dan nog staat is dan te besteden aan investeringen en om van te leven. Je hoeft geen genie te zijn om in te zien dat dit ruimschoots onder de maat is navenant het risico je loopt op het geinvesteerd vermogen.
    Je kiest er zelf voor dus daar moet je niet over jammeren, maar dergelijke berichten in een soort van juichstemming gaan ook wel wat ver. De sector is toch onderdeel van de 'topsector' land- en tuinbouw. Ik vraag me af hoe de inkomens in de overige 8 topsectoren liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.