Vollegrond

Nieuws 1496 bekeken

Levendige discussie over bloemkoolrassen

De ene teler heeft goede ervaringen met een bepaald ras bloemkool, een ander vindt het ras maar niets. Met een groep bloemkooltelers een avond praten over de rassenkeuze staat dan ook garant voor een levendige discussie.

Bijna zestig rassen waren dinsdagavond 11 december in Café de Paus in Lutjebroek het onderwerp van gesprek. Deze jaarlijkse bespreking werd voor het eerst in vier aparte groepen gevoerd om meer uitwisseling van ervaringen te krijgen. Hoewel over deze nieuwe opzet de meningen niet eensluidend waren, vonden verreweg de meesten het toch beter dan een plenaire bespreking van alle rassen. Dat de meningen over de rassen soms ver uiteen liepen, heeft meerdere redenen, zoals verschillen in plantdatum, verschillen in lokale weersomstandigheden en verschillen in ziektedruk.

Een aantal rassen hebben hun beste tijd gehad, zoals Baltimore, Megan, Freedom en Fremont. De winterbloemkool Sidor gaat uit het assortiment van Bejo. Datzelfde geldt voor de rassen Cleobis, Cortes en Marnick van Syngenta.

Daarnaast gaan de ontwikkelingen bij alle zaadfirma’s – adviseurs van Rijk Zwaan, Enza, Nickerson-Zwaan en Monsanto waren ook aanwezig - met introducties van nieuwe nummers natuurlijk door, maar van vrijwel alle genoemde nummers op deze avond is komend jaar commercieel nog geen zaad beschikbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.