Vollegrond

Nieuws

Gevestige orde zomerprei houdt zich staande

De gevestigde orde voor wat betreft rassen zomerprei houdt zich kranig. Nieuwkomer is het ras Rally dat volgens Belgisch onderzoek in 2012 veelbelovend lijkt.

Op de Belgische onderzoekscentra in Kruishoutem, Sint-Katelijne-Waver en Rumbeke werden in 2012 preirassen voor de zomerteelt getest. Krypton kwam wederom overtuigend uit de bus met een uniform gewas, goed van kleur en vlot te schonen door de opgerichte bladstand. Verder beoordeelden de onderzoekers het ras als sterk tegen bladbreuk en trips. De productie over de drie proeflocaties is gemiddeld de hoogste. Jumper wordt als zeer uniform beoordeeld met een uitermate opgerichte bladstand. Het ras vertoonde ook weinig bladbreuk en aantasting door trips. De productie is goed. Levis en Megaton scoren vrij goed; Rally beoordelen de onderzoekers als beloftevol nieuw ras.

Levis is uniform, goed van kleur en opgericht; maar iets meer bladbreuk en lichte aantasting door trips. Het ras is vlot te schonen. Megaton is uniform, maar iets bleker van kleur en redelijk opgericht, maar heeft iets meer bladbreuk. De productie is goed.
Rally is uniform, zeer opgericht, maar heeft een vrij bleke kleur. Het ras heeft weinig last van bladbreuk, maar wat meer last van aantasting door trips. Rally vormt geen knobbel en is gemakkelijk te schonen. Striker had een bleke kleur en een minder opgerichte stand, vertoonde vrij veel bladbreuk en schade door trips. De productie was de laagste van alle rassen. Capito is uniform, maar werd in dit onderzoek als wat bleker beoordeeld. Daarnaast vertoonde het ras wat sleet en vrij veel knobbel, hoewel het ras toch zeer gemakkelijk te schonen was. Duraton werd als matig uniform beoordeeld met een bleke kleur en gevoelig voor sleet, bladbreuk en bruine schachtstrepen. De productie is hoog, maar het schoningsgemak minder.

De planten van Callahan kwamen als enige uit Marokko, waardoor de onderzoekers stellen dat de vergelijking met de andere – onder glas opgekweekte - rassen enigszins mank gaat. De productie was hoog, de kleur donker en het blad opgericht. Het schoningsgemak was iets minder.

Of registreer je om te kunnen reageren.