Vollegrond

Nieuws laatste update:11 dec 2012

Christiaens Agro Systems 50 jaar

Christiaens uit Neer vierde zijn 50-jarig bestaan met twee open dagen, afgelopen vrijdag en zaterdag.

De firma presenteerde onder andere nog een exemplaar uit de eerste serie aspergewassers uit 1962, maar ook een gloednieuwe was-, snij- en pelmachine voor lente-ui.

De zware sneeuwval van vrijdag 7 december betekende dat alleen de doorgewinterde genodigden op de open dag afkwamen. Zaterdag was het gezellig druk en konden de bezoekers vrijwel het complete assortiment van Christiaens Agro Systems aanschouwen; daarnaast waren dertig standhouders present.

De was-, snij- en pelmachine type 850 is een afgeleide van de bekende preipelmachine; met speciale aanpassingen omdat lente-ui dunner en teerder is dan prei. De lente-ui wordt eerst gewassen en vervolgens aan de wortelzijde gepeld. Daarna snijdt de machine de wortels en het loof op de gewenste lengten. De lente-ui valt dan op de sorteerband om handmatig nog wat bij te werken en ze daarna in bundels op een bovenliggende band te leggen. Op deze band zorgen twee binders voor het bundelen en wordt de wortel- en de bladzijde nog een keertje bijgesneden. De machine heeft een capaciteit van 3 duizend bundels per uur. Opleggen kan met één of twee personen; sorteren met drie tot vijf.

Bij de huidige preipeller is het wasgedeelte aan de binnenkant voortaan geluidswerend geïsoleerd en worden de wortels niet meer met ronde messen, maar met twee vlindermessen afgesneden. Deze messen snijden beter door het enigszins zuigende effect bij het ronddraaien.

Of registreer je om te kunnen reageren.