Vollegrond

Nieuws

Aspergeschillen en ondereinden geld waard

Naar analogie van het gebruik van champignonvoetjes, zouden asperge-ondereinden en aspergeschillen gebruikt kunnen worden als waardevol concentraat. Dat zou dan door de voedingsindustrie in verpoederde vorm te gebruiken zijn als grondstof of als smaakversterker.

Dat is althans het idee van innovatieadviseur Ronald Groen van Syntens. Hij benaderde Scelta Mushrooms vanwege hun expertise op dit gebied rond het gebruik van champignonvoetjes en verder Verkuijlen Groenten en Fruit uit Heeswijk-Dinther en Teboza uit Helden. Dat meldt de Kamerkrant van de Kamer van Koophandel Limburg.

Uit de eerste proeven blijkt dat het verwerken van asperge-ondereinden technisch gezien prima te doen is; het verwerken van aspergeschillen is in het huidige proces wat lastiger voor de vijzel, maar Scelta denkt daar oplossingen voor te hebben door het toepassen van andere extractiemethoden.

De drie benaderde bedrijven gaan de komende tijd ‘de boer op’ om in of via hun eigen afzetkanalen op zoek te gaan naar (nieuwe) afzetkanalen voor gebruik van deze restproducten.

Of registreer je om te kunnen reageren.