Vollegrond

Nieuws

Prijzen REO op peil dankzij goed voorjaar

Veiling REO heeft de middenprijzen voor de vollegrondsgroente prei en witlof op peil weten te houden, dankzij betere resultaten het voorjaar.

Dat blijkt uit een analyse van de aanvoercijfers tot en met oktober. De totale aanvoer van prei ligt dit jaar nog ruim boven het niveau van 2011, maar zal naar verwachting afnemen als de laatste maanden van 2012 daarbij zijn opgeteld. Voor witlof geldt eenzelfde beeld.

Lava maakte onlangs bekend dat de aanvoer van prei op weekbasis de komende weken naar verwachting bijna 200.000 tot 300.000 kilo lager ligt. Voor witlof gaat het om 100.000 tot 200.000 kilo.

Tot nu toe doet prei het gemiddeld iets beter dan het voorgaande seizoen, de prijzen voor witlof liggen zelfs 24 procent boven het niveau van 2011. Witlof bracht tot eind oktober gemiddeld 80 cent per kilo op, prei 52 cent.

Dit prijsniveau heeft voor prei vooral te maken met de gunstige omzetontwikkeling in de zomerperiode.  Voor witlof komen daar ook nog een zeer gunstige september- en oktobermaand bij. In mei en juni lag de middenprijs voor witlof op 96 cent per kilo, 12 cent boven de middenprijs van 2011. De preiprijs lag in die periode zelfs 24 cent hoger (80 cent per kilo).

Kijken we naar de periode van juli tot oktober, dan ligt het gemiddelde prijsniveau voor prei juist onder dat van 2011. Witlof op 72 cent (was 85), prei op 57 cent (was 61). In de maanden september en oktober is de prijs prei stevig gedaald. De belangrijkste sortering, bestemd voor export, schommelt sinds september tussen de 42 en 45 cent per kilo. In november lijkt daar vooralsnog geen verbetering in op te treden.

Of registreer je om te kunnen reageren.