Vollegrond

Nieuws laatste update:3 okt 2012

Noodweer Spanje treft broccoli en ijsbergsla

De regenval in Spanje heeft in de tuinbouw vooral huisgehouden in het gebied rondom Lorca (Murcia), daar staat redelijk wat broccoli en ijsbergsla.

De gevolgen in het tuinbouwgebied Almeria vallen mee, melden bronnen. Er viel wel veel regen, maar de de schade aan kassen bleef beperkt. Het gebied rondom Lorca (regio Murcia) heeft wel te maken gehad met extreme regenval. Lokaal viel er in een tijdsbestek van enkele uren 200 millimeter. Rivieren traden daardoor uit hun oevers.

In het gebied wordt naar schatting 4000 à 5000 hectare bebouwd, waaronder behoorlijk wat broccoli en ijsbergsla. Die teelten zijn zwaar getroffen, melden bronnen die in het gebied actief zijn. Het belangrijkste vollegrondsteeltgebied, Campo de Cartagena, kreeg ook stevige regenval te verduren, maar – voor zover bekend – heeft dat niet tot extreme schade geleid.

Toch luidt de verwachting dat de geleden schade in het gebied voldoende is om een tekort te veroorzaken in de aanvoer van Spaanse broccoli en ijsbergsla in november en december.

De regio Murcia is goed voor tweederde van de totale Spaanse kool- en slateelt, bestemd voor export. Zuid-Spanje kampt al sinds april met droogte.

Of registreer je om te kunnen reageren.