Doorgaan naar artikel

Mechanisatie op praktijkdag prei PCG Kruishoutem

Preirooierfabrikant Bouckaert in Ardooie heeft naar eigen zeggen in totaal zo’n vijftig volautomatische cassetterooiers voor prei verkocht aan telers en loonbedrijven in België en Frankrijk. In Nederland heeft de machine nog geen voet aan de grond gekregen, omdat Nederlandse telers denken dat de werkwijze snel uitmondt in bladbeschadiging, denkt Bouckaert.

Het bedrijf meldde dit tijdens een demonstratie met de rooimachine op de praktijkdag prei die afgelopen weekend werd gehouden op het Provinciaal Proefcentrum voor de Groententeelt in Kruishoutem.



Bouckaert op rupsen

De rooier hing aan een trekker op rupsen en is eigendom van een loonwerker. Als de bodemomstandigheden dat toelaten, wordt de rooier aan een wieltrekker gehangen, anders aan deze rupstrekker.  Deze rooier heeft verder een (optionele) eigen  wielaandrijving. Het minimum benodigde trekkervermogen is 120 pk, het eigen gewicht is zo’n 2.750 kilo. In een cassette kan 500 tot 550 kilo geschoonde prei. Verder werd de volautomatische rooier van Baekelandt getoond voor het oogsten van de prei in conventionele rekken.



Strooien in rijen

Verder werd op de demodag aandacht gegeven aan werktuigen en systemen voor de rijenbemesting in prei met vaste en vloeibare kunstmest. De meeste werktuigen waren het resultaat van praktische huisvlijt, maar voegden verder weinig toe. Een uitzondering hierop was de pneumatische rijenstrooier voor kunstmest van mechanisatiebedrijf Swinkels in Mierlo.  De voorraadbak, koppelingen en leidingen en dergelijke zijn van rvs, het frame is gepoedercoat. De dosering van de kunstmest gaat met een vijzel onder de voorraadbak, die hydraulisch wordt aangedreven via een doorstroomregelklep of met een potmeter. Via een CAN-bussysteem is aansturing via GPS mogelijk. Eveneens optioneel is een weegsysteem onder de voorraadbak en de boomophanging voor de voorraadbak. Dat beperkt de benodigde ruimte bij het keren aan het eind van een werkgang. De machine heeft een breedte van 9,60 meter, de maximale werkbreedte is 12 meter. De transportbreedte is 2,60 meter. De richtprijs is vanaf 10.000 euro.



Bekijk hier een filmpje van de mechanisatie op de preidag.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin