Vollegrond

Nieuws

Jac Nijskens held van de Smaak

Jac Nijskens van de Historische Groentenhof in Beesel is door de provinciale jury verkozen tot Limburgse Held van de Smaak 2012. Alle Limburgse kandidaat deelnemers hebben tijdens een bezoek van de juryleden aan hun bedrijf, de gelegenheid gehad om de juryleden te overtuigen van hun kwaliteiten als Held van de Smaak. Aan de hand van de kernwaarden van de Week van de Smaak, (smaak, duurzaamheid, streekeigen, ambachtelijk en de pioniersfunctie) beoordeelde de jury de kandidaat-helden.

Na intensief beraad heeft de jury Jac Nijskens verkozen tot Limburgse Held van de Smaak vanwege zijn gedrevenheid en passie voor vergeten groenten en aardappelen. De jury is vol lof over de zijn enorme kennis van aardappels en “vergeten” groenten, waaronder bijvoorbeeld de aardpeer, het Buggenumse Muuske en Eeuwig Moos. Door velen (o.a. topkoks, hobbykoks, voedingsdeskundigen, telers) wordt hij gezien als de grondlegger van de vergeten groenten cultuur in Nederland.

Als een van de eersten bracht Jac vergeten groenten onder de aandacht, hij maakt vergeten groenten populair. Hij brengt ze onder aandacht van topkoks, de pers, maar ook de consument. Daarnaast koppelt Jac geschiedenis, mooie verhalen van vroeger aan vergeten groenten. Sinds 2003, toen Jac begon, zijn vele duizenden mensen in navolging van zijn pionierswerk met vergeten groenten aan de slag gegaan.

De jury bestaande uit Paul van Oers (Foodservice Hotelschool Maastricht), Henk Hoogakker (Bestuurlid Slow Food Euregio Maas-Rijn en Kunst in de Keuken) en Monny Haseleers (Bisschopsmolen) beoordeelden de kandidaten ieder vanuit hun eigen expertise. Een moeilijke klus, want iedere kandidaat deed overtuigend zijn verhaal, liet vol passie zijn bedrijf zien en de smaakvolle producten proeven.

Liza Bruggeling

Of registreer je om te kunnen reageren.