Vollegrond

Nieuws laatste update:25 okt 2012

Bloemkoolseizoen houdt langer aan

Het Nederlandse bloemkoolseizoen houdt langer aan dan gebruikelijk. Na een periode van relatieve rust krijgt het einde van het seizoen wellicht nog een ‘boost’.

Vanaf week 43 begint de aanvoer van bloemkool weer op gang te komen. Dat is althans de verwachting van bloemkooltelers uit Limburg en Noord-Holland op een bijeenkomst van ZON Fruit & Vegetables op 23 oktober bij Peter Janssen in het Midden-Limburgse Hunsel. De telers werden geconfronteerd met minimale oogsthoeveelheden gedurende de afgelopen tien tot twintig dagen. De oorzaak daarvan is de extreme hitte rond half augustus, waardoor de gewassen die rond half juli zijn geplant de aanleg tot kool hebben uitgesteld. “Dat is nou bloemkool”, was de algemene conclusie. “Je moet wel degelijk een planningsschema maken aan de hand van de beschikbare rassen, maar het weer bepaalt. Het kan net zo goed helemaal andersom uitpakken.”

Telers richten hun hoop op de ontwikkelingen in Frankrijk en Spanje, waardoor Nederlandse bloemkool mogelijk tot in week 50 aan de markt kan blijven, zolang de vorst geen roet in het eten gooit. In Spanje is namelijk veel bloemkool verzopen en Frankrijk is duidelijk later aan de markt dan gebruikelijk.

De telers van ZON Fruit & Vegetables hebben dit jaar goede ervaringen opgedaan door ‘Premium Bloemkool’ in de markt te zetten. Het kwaliteitsmerk heeft erkenning gekregen.

De gewasstand tijdens de veldexcursie verraadt een enorme hoeveelheid blad, vooral als gevolg van de uitgestelde koolaanleg. Op dit moment is dat een algemeen beeld voor heel Nederland, hoewel in Hunsel het beeld nog wat extremer was, wellicht mede door de wat ruim aangehouden plantafstand van 60x75 centimeter.

Of registreer je om te kunnen reageren.