Vollegrond

Nieuws laatste update:17 okt 2012

Basrijs past schijfplanter aan voor aspergeplanten

Basrijs in Rijsbergen heeft haar schijfplanter aangepast voor aspergeplanten in perspotten. Op de plantschijf zitten houders die het kluitgedeelte van de planten ondersteunen. Dat is nodig omdat het loof van een aspergeplant te zwak is om het gewicht van de perspot te dragen. De kluithouders kunnen alle potmaten dragen, aldus constructeur Corné Bastiaansen.

Rijenstrooier voor grote doseringen
Voor het doseren van kunstmest in de rij heeft Basrijs al enkele jaren een strooi-unit met een nokkenradsysteem voor dosering van de kunstmest. In de voorraadbak kan nu een roeras worden aangebracht om brugvorming te voorkomen. Voor het strooien van droge organische mest ontwikkelde het bedrijf een aangepaste strooier met een doseersysteem dat drie keer meer volume kan verwerken dan het strooisysteem voor kunstmest. Dat is opgelost door het nokkenradsysteem te vervangen door brede schijven met drie rijen gaten, waarmee tot ongeveer 1.000 kilo mest per hectare kan worden uitgereden. De instelling van de dosering gaat met een kettingwiel.

Rugfolie verkleinen

Al wat langer in het programma is het apparaat voor het loshalen van rugfolie na een een- of meerjarige aardbeiteelt. De folie wordt in een werkgang over de plantrijen doorgesneden en aan de kanten losgeploegd. Dat geeft drie stroken folie die dan makkelijk verzameld kunnen worden. Bekijk in dit filmpje hoe deze foliesnijder zijn werk doet.

De nieuwigheden waren afgelopen weekend te zien tijdens open dagen die het bedrijf had georganiseerd vanwege het tienjarig bestaan van Basrijs als constructiebedrijf. Het bedrijf deed indertijd zijn trekkeractiviteiten over aan Nouws mechanisatie en het zit samen met Basrijs onder één dak.

Foto

  • Basrijs rijenstrooier voor organische mest in grote doseringen.

  • Doseersysteem: brede schijf met drie rijen gaten.

  • Overzicht plantelement. Dit komt met een of twee stuks in een frame te hangen.

  • De steunhaken voor de perspotten zitten op de buitenkant van de metalen plantschijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.