Vollegrond

Nieuws

'Nederlandse erwten niet duurder dan Franse'

De contractprijs voor doperwten is in Frankrijk iets hoger dan in Nederland. Er is zeker geen sprake van een lagere contractprijs, zoals verwerkers voorstellen.

Dat stelt Jans Roefs. Hij is als voorzitter van de vakgroep vollegrondsgroente van LTO betrokken bij internationaal telersoverleg met Franse en Belgische telers. ”Tijdens onze ontmoetingen in Frankrijk hebben we echter het tegenovergestelde vernomen, namelijk dat de prijzen in Frankrijk wat hoger zijn dan in Nederland en België. In Frankrijk wordt dit overigens geregistreerd en gerapporteerd, waarbij de gegevens afkomstig zijn van (alle) verwerkers en telersverenigingen.”

Het is overigens niet duidelijk wat de verschillen zijn in prijzen voor contractvoorstellen tussen beide landen voor komend seizoen. De gesprekken tussen verwerkers en telers en mogelijk commissionairs worden momenteel gevoerd.”

Verwerkers zeggen daarbij dicht bij Franse en Belgische voorstellen te willen blijven en prijsdalingen te willen volgen. De Belgische Boerenbond ontkent overigens dat er van een reële prijsdaling sprake is bij contractvoorstellen van Belgische verwerkers.

Bron: Boerderij Vandaag - Auteur: Jeroen Verheul

Of registreer je om te kunnen reageren.