Vollegrond

Nieuws

Zaadfirma’s staan weer in de spotlights

De traditionele jaarlijkse rassendagen vinden deze week weer plaats. Morgen is de laatste dag om nog een bezoek te brengen aan zes van de zeven deelnemende zaadfirma’s.

Iedere zaadfirma kiest zijn eigen insteek. Bij Seminis is ‘Easy Harvest’ van broccoli de ‘eyecatcher’, gekoppeld aan in ontwikkeling zijnde speciale rassen en een oogstmachine van Tumoba. Daarvan demonstreert Tumoba een prototype. Syngenta zet het eerste knolvoetresistente spruitkoolras in de markt onder de naam Crispus voor oogst in oktober, geheel in de lijn van reeds bestaande knolvoetresistente rassen bij bloemkool en sluitkool. Rijk Zwaan zoekt met twee heel verschillende rassen naar de interesse in de markt voor semi-savooiekool, een kruising tussen witte en savooiekool. Takii wil vooral zijn assortiment verbreden, zodat hun rassenaanbod van alle groenten zich spreidt over heel het seizoen. Een voorbeeld daarvan is het bewaarras Chinese kool TEHA 037.
Op de geheel nieuwe en grotere locatie van Nickerson Zwaan en Clause is het hele programma van beide firma’s te zien, dus naast kool bijvoorbeeld ook bladgewassen. Bij Bejo is als vanouds een volledige range aan gangbare en biologisch te telen rassen te bezichtigen, plus een op volllegrondsgroenten gerichte mechanisatiedemo. Ook toont Bejo het aspergeras Magnus, opgetrokken in kuubskisten.

Morgen tussen 9:00 en 17:00 uur zijn de velden van alle zaadfirma’s nog te bezoeken, met uitzondering van die van Syngenta.

Meer over de rassendagen bij de diverse zaadfirma’s in de edities van week 40 en 41 van Groenten&Fruit Actueel.

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.