Vollegrond

Nieuws

Sclerotinia houdt huis in sluitkool

De teelt van sluitkool in Noord-Holland heeft veel te lijden van Sclerotinia. “Het lijkt dat de schimmel steeds meer kans krijgt, in de hand gewerkt door het steeds grilliger weer.”

Het ging afgelopen zaterdag op het Sluitkoolplatform in Warmenhuizen niet eens zo vaak over  Sclerotinia, maar de schimmel was wel nadrukkelijk aanwezig in de vorm van aangetaste kool.
“Ik vind dat de schimmel dit jaar veel meer aanwezig als andere jaren”’, aldus deskundige Nico van Langen van CAV Agrotheek. Op sommige percelen is meer dan 10 procent van de kolen aangetast, waarbij het erop lijkt dat de aantasting zich na de droogte in één keer heeft gemanifesteerd, na de omslag naar vochtiger weer. Voor een ‘geslaagde’ infectie is bovendien beschadigd plantenweefsel nodig, bijvoorbeeld door rupsen en/of door wind.

Vruchtwisseling
Sclerotinia is echter bovenal een vruchtwisselingsprobleem, bij kool op kool, het brede arsenaal waardplanten waarvan Sclerotinia gebruik maakt inclusief algemeen voorkomende onkruiden, en –zo werd opgemerkt- doordat het werkingspectrum van schimmelbestrijders steeds smaller wordt. Een mogelijkheid om de schimmel aan te pakken is de inzet van Contans, een specifiek schimmelpreparaat dat wordt ingezet als natuurlijke bestrijder. Van Langen toonde een korte Powerpointpresentatie hierover.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.