Vollegrond

Nieuws

Nieuw onkruid blijkt wolf in schaapskleren

Ambrosia heeft zich in Nederland nog niet geworteld, maar het onkruid rukt wel op. In aardappelen en vollegrondsgroenten is het onkruid lastig te bestrijden.

Ambrosia komt in Nederland tot nog toe voornamelijk voor in tuinen. In Duitsland en België zijn al wel planten vastgesteld op percelen met aardappelen en in Tsjechië, Oostenrijk, Slovenië en Zwitserland zijn veel plaatselijke besmettingen gemeld. De Rhône vallei in Frankrijk en de Po vallei in Italië zijn zwaar besmet en in Hongarije is zelfs 80 procent van het landbouwareaal besmet.

Drie soorten
Ambrosia (of hooikoortsplant) kent drie soorten: alsemambrosia (Ambrosia artemisiifolie L.), zandambrosia (Ambrosia psilostachya) en driedelig ambrisia (Ambrosia trifida). De planten behoren tot de composieten en zijn oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika. Specifieke kenmerken zijn ze vinden op de website ambrosiavrij.nu. Ambrosia bloeit van eind augustus tot en met oktober.

Manieren van aanpak
Begin augustus, nog voor de bloei, is het beste bestrijdings- en herkenningsmoment. Bij kleine aantallen is uittrekken met wortel en tak de beste remedie. Voer het onkruid af in een plastic zak en stop deze in de grijze afvalcontainer, dus niet (!) in de groencontainer om verdere verspreiding te voorkomen. Het wordt aangeraden om bij het uittrekken van de planten volledig dekkende kleding en handschoenen te dragen om allergische (huid)reacties te voorkomen.
Uitbreiding kan ook worden voorkomen door het onkruid begin september terug te maaien op 2 tot 6 centimeter lengte. Bij eerder maaien kunnen alsnog zaden worden gevormd en bij later maaien kunnen reeds gevormde zaden zich al verspreid hebben.
Het aantippen met glyfosaat lijkt de meest effectieve chemische aanpak, mits dat uitvoerbaar is in een gewas. Onder andere Basagran, Lontrel, en Sencor zorgen ook voor een goede bestrijding mits toegepast in het 4-blad stadium van het onkruid.

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.