Vollegrond

Nieuws

Export prei weer in de lift

Het eerste halfjaar is er, in vergelijking met dezelfde periode in 2009, behoorlijk meer prei uitgevoerd naar de 7 belangrijkste exportlanden.

Volgens een marktbeeld prei van het PT werd de export-toename voornamelijk veroorzaakt door de export naar Duitsland. Na een dip in 2009 zit de export van prei naar Duitsland nu weer in de lift. Tot en met juli werd ruim 5.500 ton prei geëxporteerd, een  stijging van ruim 1.800 ton ten opzichte van de eerste helft van 2009. De export naar Duitsland is daarmee nog niet terug op het niveau van 2008, toen er bijna 6.400 ton prei naar Duitsland ging.

Wisselende supermarktprijzen
Bij de Duitse supermarkten was er in week 32 tot en met 35 geen enkele formule die meerdere weken achter elkaar dezelfde prijs hanteerde. In week 35 lagen prijzen die de verschillende formules vroegen voor prei behoorlijk uit elkaar. Rewe was het duurst, met €1,82 per kilo, Aldi het goedkoopst met €1,08 per kilo. In vergelijking met Duitsland en Nederland was de prei in Engeland duur. Prijzen lagen daar rond de drie euro per kilo.

Weinig landelijke acties
In de afgelopen weken waren er weinig landelijk acties met prei. Weekomzetten van de Nederlandse supermarkten waren vrij stabiel in de week 25 tot en met 28. De laatste landelijke actie met prei was in week 19 bij de Golff. Daarna pas in week 35 bij Lidl en Jan Linders.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.