Vollegrond

Nieuws laatste update:3 aug 2010

Afwijkende spruitenplanten baren zorgen

Niet de schieters, maar de spruitkoolplanten met losse spruiten in de bovenste helft van de plant in de vroege rassen baart telers zorgen. De vraag is of die spruiten nog mooi vast worden.

De koude, natte omstandigheden op het veld zorgden voor de schieters in de vroegste plantingen spruitkool. Na enige discussie tussen spruitkooltelers tijdens een bijeenkomst van LTO Vollegrondsgroente.net op donderdag 29 juli bij Bouwe Piek in Geervliet was dat de conclusie. “Een spruitkoolplant is pas vanaf een bepaald stadium gevoelig voor koude, tijdens de opkweek kan het daarom niet ontstaan zijn. Het speelt in álle vroege rassen”, waarmee de volgende mogelijke oorzaak werd afgestreept.

Losse flodderspruiten
Minder duidelijk was de conclusie over de planten die op de onderste helft van de stam vaste spruiten hebben gevormd, maar op de bovenste nog losse flodderspruiten. “Komt dat nog goed en moet je zo’n gewas nu wel of niet toppen?” Vraagtekens dus, ook over de oorzaak. Verder werden planten gevonden die nog niet of nauwelijks spruiten hebben gezet. Extra sorteerwerk voor een mooie uniforme sortering bij de vroege spruiten lijkt dan ook het verschiet te liggen.

Beregenen verkeerd uitgepakt
Dat de groei in zijn algemeenheid zo’n 2 weken achter is op een gemiddeld jaar was een andere conclusie. Dat komt omdat veel telers op een gegeven moment moesten beregenen om het gewas op lengte te krijgen, maar op veel percelen viel daarna toch ook van nature regen. Daardoor zette de lengtegroei langer door en liet het gewas de spruitzetting even zitten. Vorige week was de ontwikkeling in vroege (half april) en latere plantingen (tot begin mei) goed, maar de achterstand wordt in de vroege rassen niet meer ingehaald.

Gevolg wegvallen Cyrus
Door het wegvallen van het ras Cyrus is de diversiteit aan rassen bij telers dit jaar veel groter dan normaal. Bouwe Piek teelt dit jaar bijvoorbeeld 15 rassen, terwijl dat er de afgelopen jaren rond de 8 waren. Daarbij ook enige nummers om in de plukperiode van Cyrus ervaring mee op te doen, zoals Irene (Bejo 2768), SG 1403 (Syngenta), Bejo 2808 en SG 1395 (Syngenta). Andere rassen zijn onder andere Abacus, Clodius, Bright, Camus, Steadia en Victoria.

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.