Vollegrond

Nieuws laatste update:2 jul 2010

Warmte drukt groei prei

Het is te verwachten dat het aanbod van prei onder druk komt te staan. Door het huidige weer valt de gewasgroei terug, en komen plantschema’s in de knel.

De huidige prijsdaling voor prei (van een euro per kilo begin vorige week tot zo’n 55 cent nu) is niet te rijmen met de verwachte aanbodontwikkeling, aldus teeltdeskundige Piet van der Haas van toeleverancier Mertens in Horst. Door de warmte heeft prei op diverse percelen duidelijk moeite om aan de groei te blijven en niet in 'stress' te raken.

Hete grond
Daarbij zijn er ook duidelijk rasverschillen waar te nemen. Naast de directe straling speelt de hoge bodemtemperatuur de prei ook parten. Metingen op 10 centimeter diepte geven een temperatuur aan van 28 graden Celsius en aan de oppervlakte zijn temperaturen tot 45 graden Celsius gemeten. "Als door goed beregenen de vochtaanvoer geen probleem meer is, zit je nog steeds met die warmte. Het gewas moet alle zeilen bijzetten om zich voldoende te kunnen koelen. Waar het veld nu dicht staat, zou je kunnen spreken van een voordeeltje, omdat daar meer koelend vermogen (bladmassa) beschikbaar is en de schacht beter beschermd wordt tegen de zon. Wat breder uitgaande types zijn in dit geval in het voordeel. Wat allemaal niet wegneemt dat het huidige prijsverloop tegengesteld is aan wat je gezien het verwachte aanbod zou mogen verwachten.”

Slecht moment voor aardbei
Het uitblijven van neerslag speelt ook kwetsbare gewassen als aardbeien parten.  De eerste gekoelde teelten staan door het koude voorjaar vaak nog vol in het gewas. Normaal zouden die grotendeels weg zijn, of op hun eind lopen met minder noodzaak tot beregenen. Bovendien moeten nog productieteelten geplant worden  Ongunstiger kun je het niet hebben, 90, 95 procent van alle planten staat nu in de grond”,  reageert Toon van den Berg in Rijsbergen op de situatie op zijn aardbeienbedrijf en die van zijn collega’s. Om extra beregeningscapaciteit te creëren heeft hij net een vracht beregeningsbuizen binnen gekregen, die direct worden afgemonteerd met sproeierkoppelingen“.

Gekkenhuis
De toeleveranciers van beregeningsapparatuur doen goede zaken. “Aan haspels hebben we niks meer staan, op het onderdelenmagazijn is het een gekkenhuis, reageert Christ van de Lindeloof van AquaNed in Rucphen. Het is ook al bijna 2 maanden veel te droog, en met dit weer met dagelijkse verdampingscijfers van 8, 9 millimeter. Dit is exceptioneel, vergelijkbaar met de droogte in 2006.”
In de komende weekuitgave van Groenten & Fruit komen de weersperikelen uitgebreid aan bod.


Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Joost Stallen 

Of registreer je om te kunnen reageren.