Vollegrond

Nieuws

Rupsen houden huis in spitskool

Rupsen zijn momenteel de belangrijkste belagers in alle brassica’s, maar in spitskool is de druk soms zo enorm dat normaal wel werkende ingrepen niet meer werken. Kies voor dit gewas standaard voor een preventieve aanpak, bepleit adviseur Nico van Langen van CAV Agrotheek in Middenmeer.

"Ik heb percelen onder mijn hoede waar de kool voor 100 procent is doorboord, zelfs na drie keer Tracer inzetten. Als er te veel rupsen in een plant zitten, lukt het eenvoudigweg niet meer dat aantal voldoende terug te zetten", aldus Van Langen. Spitskool is bij uitstek gevoelig voor rupsen, vanwege de snelle groei, de schuilmogelijkheden in het gewas en het feit dat bij de oogst ook het buitenblad behouden moet blijven.

Starten op de tray
Een preventieve aanpak ziet er min of meer uit als voor broccoli, met een traybehandeling aan de basis met Tracer. "Slaagt die, dan mag je ervan uitgaan dat de rupsendruk in de daarop volgende 5 weken beperkt is. Duiken er toch nog rupsen op, dan is het belangrijk meteen te reageren, om zo die (eerste) generatie rupsen gelijk op te ruimen." Een alternatief voor de traybehandeling is wekelijks preventief (kalender)spuiten met een synthetische pyrethroïde.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Joost Stallen       

Of registreer je om te kunnen reageren.