Vollegrond

Nieuws

Groei spruiten loopt veertien dagen achter

De groei van spruiten loopt wel veertien dagen achter door het zeer koude en droge voorjaar. Dat laat telersvereniging 'Spruiten vooruit' weten.

Telersvereniging ‘Spruiten Vooruit’ constateert bij haar leden dat de groei van spruiten dit seizoen erg rustig verloopt. Het gewas loopt ongeveer veertien dagen achter in groei. Na de zeer droge maanden mei en juni, heeft de regen in half juli weer gezorgd voor een kleine groeispurt waardoor het optimale oogsttijdstip wederom naar achteren is geschoven. De weersomstandigheden maken het lastig om het juiste tijdstip voor het toppen te bepalen. Vooralsnog lijkt de kwaliteit goed.

Minder aanbod
Bij aanvang van het seizoen was al bekend dat er een areaalkrimp was van vijf procent. Ook het geheel ontbreken van het productieve ras Cyrus zorgt daarbij voor een verlaagd aanbod van spruiten. 
Het ontbreken van Cyrus zorgt bij veel telers voor een ware zoektocht naar de optimale productieplanning. Zo gebruiken veel telers meer dan vijftien verschillende rassen in hun planning ten opzichte van de acht rassen normaal. Toch ziet Telersvereniging ‘Spruiten Vooruit’ dit seizoen  weer hoopvol tegemoet en hoopt weer een mooi product te kunnen verkopen.

Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.