Vollegrond

Nieuws

Drie forceermethoden witlof voor bioteelt

De Europese Commissie heeft besloten dat voor het forceren van biologisch witlof drie methoden zijn toegestaan: in de vollegrond, op substraat en in zuiver water.

De beslissing volgde na vragen van de Vlaamse Overheid omdat niet duidelijk was hoe de Europese regels voor het forceren van biologisch geteelde witlof geïnterpreteerd moesten worden.

Interpretatieverschillen
De voorschriften voor de biologische landbouwproductiemethode liggen vast in een Europees lastenboek. Hoewel de regels voor biologisch in elke Europese lidstaat hetzelfde zijn, kunnen interpretatieverschillen leiden tot verwarring en marktverstoring. Rond de productievoorschriften voor biologische witlof bestond onduidelijkheid. In Vlaanderen werd het forceren van biologische witlof op water niet toegestaan. Forceren in de volle grond of op compost of turf wel. In andere lidstaten, waaronder Nederland, werd het forceren op zuiver water echter wel geaccepteerd in de biologische teelt.
Omdat dit voor verwarring zorgde en tot gevolg had dat de Vlaamse biologische witloftelers een concurrentienadeel ondervonden, heeft de Vlaamse Overheid de Europese Commissie gevraagd om haar standpunt en een harmonisatie van de toepassing van de regelgeving.

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.