Vollegrond

Nieuws laatste update:7 jul 2010

Areaal contractteelten daalt opnieuw fors

Het areaal contractteelt met groenten in Nederland daalt voor het tweede jaar op rij flink. Het areaal peulvruchten op contract neemt met circa een vijfde af.

Doperwten en sperziebonen blijven de belangrijkste contractgroenten. Samen zijn ze volgens voorlopige PT-cijfers goed voor 54 procent van het contractareaal, dat in totaal bijna 15.900 hectare bedraagt. De daling volgt op het besluit van een grote verwerker om niet langer directe contractafspraken met telers te maken.

Na de overvloedige oogst van 2009 willen conservenfabrikanten niet opnieuw het risico lopen dat ze meer producten moeten afnemen dan was verwacht. anderzijds staan veel telers niet te springen om contractafspraken te maken, tegen contractprijzen die duidelijk onder het niveau van 2009 liggen.

Groei voor koolgewassen
Het PT raamt het areaal contractteelt voor peulvruchten voorlopig op 9.265 hectare, een laagterecord voor deze eeuw. Het areaal doperwten komt na de afname in 2010 uit op 4.253 ha. Het areaal contractteelt voor koolgewassen zal in 2010 met 10% groeien, van 633 naar 695 hectare. De toename geldt voor alle koolsoorten, met uizondering van groene kool.


Bron: Groenten & Fruit - Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.