Vollegrond

Nieuws

Samenwerking bloemkooltelers stokt

Het bloemkooloverleg van negen Noord-Hollandse bloemkoolpartijen leidt niet tot directe samenwerking. Wel is er animo bij piekaanvoeren samen te zoeken naar extra afzet.

Dat zegt Nico Bakker, voorzitter van de gewascommissie bloemkool. De partijen troffen elkaar dit voorjaar drie keer. Doel van het overleg was te komen tot meer samenwerking. Het afzetseizoen van 2009 leidde tot veel wantrouwen onder de partijen. Acties bij winkelketens konden niet ingevuld worden omdat telers niet bij collegatelers durfden aan te kloppen om het volume aan te vullen, meldt het Agrarisch Dagblad.

Voorzichtig met afspraken
Het overleg heeft dat wantrouwen wel deels weggenomen, zegt Bakker, maar het blijkt lastig tot nadere afspraken te komen. "Misschien is dit nu even het maximaal haalbare. Je moet ook voorzichtig zijn met afspraken. Een minimumprijs is niet haalbaar. Ook blijkt dat veel telers bang zijn hun relatie met afnemers te verspelen." Zo is een deel van de telers vaste leverancier van Albert Heijn en is de Best Fresh Group van Coforta (The Greenery) in het P-model gestapt. Daarmee geven ze de afzet in handen van handelshuis The Greenery.

Mogelijkheden tot samenwerking
Hoewel er geen vaste afspraken gemaakt zijn, liggen er mogelijkheden tot samenwerking. Zo kiest Albert Heijn voor een kleine maat kool, en kan het zo zijn dat andere telers bij acties van Albert Heijn bijspringen. Bij een verwachte piekaanvoer kunnen telers samen overleggen om via afnemers bij winkelketens acties aan te bieden.

Beter inspelen op de markt
De telers moeten beter inspelen op de markt. Door het aanbod te kennen kan het aanbod transparanter worden. "Er wordt soms een partij aangeboden bij drie handelsbedrijven. Dan lijkt het dat het aanbod heel fors is, maar er is relatief niet te veel."

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.