Vollegrond

Nieuws

Pislink op sproeierdieven

‘Naarmate meer beregend moet worden, worden het dievengilde actiever in hun jacht op messing sproeiers. “De politie is er nu alert op, maar als in augustus de wachtbedplanten weer de grond in gaan, begin het gedonder waarschijnlijk weer.”

Het is waarschijnlijk wat de gek er voor geven wil, maar messing doet volgens doet kenners op internet zo’n 5 euro per kilo. Dat zijn zowat drie beregeningssproeiers, rekent aardbeienteler Jan van Meer in Breda voor. Dieven zijn in de afgelopen weken drie keer op zijn velden geweest, en hebben hier honderden sproeier meegenomen: vervangen met nieuwe messing sproeiers kost inclusief verloopstukjes en dergelijk zo’n  8.000 euro.

Waken
Van Meer is een van de tientallen slachtoffers in heel Brabant en Limburg. Zijn collega Toon van den Berg in Rijsbergen: “De politie weet ervan en zijn extra waakzaam, we patrouilleren zelf, en je kunt vragen aan omwonenden van percelen of ze direct wilen reageren als ze iets ongewoons zien. Maar dan nog: want zie die lui maar eens te pakken. Het is nu achter de rug, maar dit voorjaar met dreigende nachtvorst ben ik s’nachts regelmatig wezen kijken of de beregening overal nog in orde is. Dan heb je het niet breed.” Een teler die zijn naam liever niet vermeld wil zien: Ik ga regelmatig controleren . Ik heb nog niemand kunnen betrappen, en misschien is dat maar goed ook…”

Kunststof sproeiers
Een alternatief is sproeiers van kunststof. Een belrondje langs verschillende telers leert dat die massaal worden aangeschaft.
De ervaringen over hoe die zich in het gebruik houden, lopen sterk uiteen. Volgens beregeningstoeleverancier Peeters in Rijsbergen ontbreekt het kunststof sproeiers aan massa -met name het bewegende tikgedeelte- waardoor de waterverdeling volgens hem minder is dan van een metalen sproeier. Bovendien gaat de materiaalkwaliteit onder invloed van zonlicht achteruit Gerard Kouwenberg in Beek en Donk –al bijna 20 jaar ervaring met kunststof sproeiers- ziet dat bezwaar niet. “Ze verschieten in de loop van de jaren van zwart naar grijs, maar qua functioneren doen ze niet onder voor messing sproeiers. Ze staan op 18 meter onderlinge afstand. Omdat ze relatief licht zijn, blijven de waterbuizen ook makkelijker recht overeind staan. En ze verbuigen niet zo makkelijk als messing: plastic blijft heel, of het breekt af. Hier in de buurt koopt eigenlijk niemand nog messing sproeiers.”
Telers worden bij deze uitgenodigd onderstaand te reageren. Doen kunststof sproeiers onder voor messing exemplaren, en hoe staat het met de duurzaamheid.


Bron: Groenten&Fruit - auteur  Joost Stallen

  

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.