Vollegrond

Nieuws

Overvolle bak bijeenkomst potbloemkool Andijk

Zo’n vijftig bloemkooltelers wisten afgelopen dinsdagavond het proefveld voor potbloemkoolrassen in Andijk te vinden. Dat is grotendeels toe te schrijven aan het late seizoen, wat er tot nu toe voor zorgt dat de oogst mondjesmaat op gang komt.

“Deze avond is andere jaren nog nooit zo laat gehouden”, werd opgemerkt. Dat sloeg in het geheel niet op het tijdstip, maar op het verlate oogstschema. Normaal is men begin juni al aan het snijden in het vijfde, zesde ras, deze keer zitten veel telers nog in de allervroegste rassen. Anders dan anders is ook het groeipatroon: kenmerkend voor vroege bloemkool is dat de vorming van kool (of van voorbloeiers) op gang komt met een minimum aan bladmassa. Deze keer lag de bladvorming voor op de koolontwikkeling. De kwaliteit vaart daar wel bij, werd vastgesteld.

Opvallende zaken
Aan de orde kwam een groot aantal rassen die op potten van 8 centimeter waren verspeend, gevolgd door een reeks direct gezaaide rassen op 6-centimeterpotten. De opvallende en nieuwe zaken in vogelvlucht:
Oviedo (Bejo): Het vroegste ras. Normaal 2 à 3 dagen voor Viviane, deze keer is dat meer. Celeritas (Rijk Zwaan): Vroegheid als Viviane, maakt makkelijk blad, komend jaar proefsgewijs. Trigenta (Rijk Zwaan): Na Elinia, uiterlijk zaaien vóór 20 oktober. Opkweek op 8 centimeterpotten, niet op 6-centimeterpotten. Prudentia (Rijk Zwaan): Al enkele jaren in België, voor het eerst op proefveld Andijk. RS 5687 (Seminis/Monsanto): 2 dagen na Viviane, maar wel eerder leeg. Enkele dagen voor Easytop. Niet als kluitplant.

Winterbloemkool
Syngenta: SG 4774, in de Sidortijd, afgelopen winter op Texel goed.
Bejo: Bejo 2891, in plaats van Pulsar, beter winterhard. Sidor, Ballack: te weinig zaad van, is verdeeld over de plantenkwekers. Proefsgewijs: Bejo 2781, als Almenara, na Sidor. Bejo 2716, als Passion.

De bijeenkomst werd georganiseerd door LTO-Vollegrondsgroente.net

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.