Vollegrond

Nieuws 419 bekeken

Chrisje oogst alle asperges in een keer

Christiaens Agro Systems in Neer demonstreerde eind vorige week de ‘Chrisje.’ De zelfrijder oogst in een werkgang alle asperges in een bed, en bouwt het bed direct weer op.

De oogstmachine zoekt op het veld zijn eigen weg met tegen de rugflank lopende wielen. Twee vertikaal geplaatste hydraulisch aangedreven schijven ‘snijden’ de buitenkant van de rug af, waarna het restant van de rug door de machine wordt opgenomen, inclusief de asperges in de rug Twee tegen elkaar indraaiende horizontaal tegen elkaar indraaiende schijven snijden de asperges ondergronds af af.

Uitzeven
Grond plus asperges komen op een sterrollenbed met hoge zeefcapaciteit terecht. De grond valt door de sterrollen, de asperges, overige gewasdelen en ongerechtigheden als steentjes en stukjes hout, blijven liggen en worden op een gesloten dwarsbandje gedeponeerd. De man op de machine pikt de goede asperges eruit en legt ze in een kist, het resterende afval valt tussen de aspergeruggen op de grond. De uit het sterrollenbed vallende grond wordt direct opgeploegd met twee sets schijven aan beide zijden van de machine. Een geleidingsysteem op de oogster neemt de afdekfolie aan de voorkant op, en legt deze weer weg op de juist weer opgebouwde rug.
De Chrisje is volgende week dinsdag 29 juni ook te zien op de demonstratie voor aspergehulpen en aspergeoogsters in Helvoirt op het bedrijf van Walther Gubbels.

Moderne sorteerlijn
Voorafgaand aan de demo met het oogstapparaat toonde Christiaens een zeer ‘bij de tijdse’ sorteerlijn voor asperges bij Jo Verstappen, in Leveroy. Het opleggen aan het begin van de was- en sorteerlijn gaat op een vlakke band. De asperges hoeven alleen uitgespreid te worden, zodat ze naast elkaar komen te liggen Een kist met 11 á 12 kilo asperges kan in vier pakbewegingen worden leeg gemaakt, aldus de persoon aan het begin van de waslijn.  Het wassen gaat met een nieuw wassysteem met sproeibuizen die de asperges tegelijk aan de boven en onderkant reinigen. De bakjes aan de sorteeruitgangen zijn verlengd, dat vergemakkelijkt het uitnemen van de asperges.

Bekijk de Film van de oogstmachine.

Bekijk de Film van de was- en sorteerlijn van Christaens Agro Systems.


Bron Groenten&Fruit - auteur: Joost Stallen

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.