Vollegrond

Nieuws

Aspergeteelt loopt vertraging deels in

De productie van asperges in Nederland was dit seizoen circa vijf procent lager 2009.

Volgens productmanager Gerard van Loon van The Greenery zorgde een ruimere productie in de staart van het seizoen voor een inhaalrace na een trage koude start. Dat leidde tot hoge prijzen aan het begin van het seizoen. Telers met vroege productie profiteerden daarvan. Het matige einde deed dat niet meer ongedaan, stelt hij.

De laatste twee weken was de productie duidelijk groter dan andere jaren. De klanten van supermarkten kochten juist minder. Van Loon: "Je zag dat aan lagere volumes bij supermarkten." De lagere winkelprijzen zorgden niet voor extra verkopen. Marc Vermeer, aspergeteler in Leende, beaamt dat het seizoen te lang is voor consumenten. "Sommige restaurants haalden de asperges al van het menu."

Vermeer betitelt het aspergeseizoen als mooi vlak. Het enige vlekje op het seizoen is de prijsdruk in de laatste weken. "De prijs voor dubbel A lag even onder het niveau van drie euro." De gespreide productie leverde wel een kostenvoordeel op; arbeid bleek makkelijker in te vullen.

Teler Ton Besouw schat zijn productie tien procent lager in. De lagere plantproductie leverde de laatste weken nog een mooie maatsortering op. "Dat compenseert deels de matige prijzen."

Besouw stopte dinsdag met steken. Vermeer verwacht tot komend weekend van oude percelen te kunnen oogsten.
Volgens ZON-teler Besouw vielen vroege winkelacties ongelukkig in tijden van krapte. De klokprijzen lagen daardoor veel hoger dan de vaste prijsafspraken met supermarkten.

Greenery-medewerker Van Loon draait dat om. "De hoge klokprijzen kwamen juist door de prima afspraken met winkelketens." De hoge dagprijs zorgt er ook voor dat aansluitende weekcontracten tegen gunstige prijzen werden afgesloten.

Het areaal asperges bij The Greenery groeide dit jaar 10 procent. De afzetorganisatie hield vast aan de veilklok. Het is met 60 procent nog de dominante afzetwijze.


Bron: AgD.nl

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.