Vollegrond

Nieuws

Peenareaal krimpt in Friesland en Zuidwesten

Flevolandse akkerbouwers hebben meer peen ingezaaid, terwijl het gewas in Friesland en het Zuidwesten iets afneemt in oppervlakte. Dat meldt peenspecialist Hagranop.

Het Nederlandse peenareaal is volgens dit bedrijf ongeveer gelijk aan vorig jaar. "Er is iets minder vroege peen gezaaid en het areaal bewaarpeen is ongeveer gelijk gebleven."

Wachten op een bui
De meeste bewaarpeen is al gezaaid. Vooral in de afgelopen week kreeg veel zaad een plek in de grond. Vanwege de droge omstandigheden wacht een aantal telers op een regenbui. Korstvorming, veroorzaakt door veel neerslag na het zaaien, is door veel telers aangepakt met rollen. De diabolorol of zaaimachine zonder kouter geeft goede resultaten, geeft Hagranop aan.

Groeivertraging
Het voorjaar was tot nu toe koud. In heel Europa was de temperatuur lager dan normaal. Hierdoor heeft de nieuwe oogst groeivertraging van zo’n twee weken. "Wij verwachten rond 25 juni te beginnen met het rooien van met folie afgedekte peen in Limburg. Dit is andere jaren rond 15 juni."

Russen laten het afweten
De afzetperiode van bewaarpeen loopt bijna ten einde. "De markt verandert eigenlijk weinig. Wij hebben steeds gezegd dat de afzet gezien de voorraad wat vlotter mocht. Vorige week leek het even wat drukker, zeker richting oost Europa. Vooral Rusland en Oekraïne waren aan de markt", aldus Hagranop. "De Russen laten het nu afweten. Sterker nog, ze spelen een spel door de grenzen af te sluiten voor Nederlandse producten en dus ook voor de peen. Er is op dit moment niet veel handel. Hopelijk zijn het late voorjaar, de vele regenval in Polen en de gunstige eurokoers de juiste ingrediënten om de prijs op peil te houden."

Bron: Agrarisch Dagblad

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.