Vollegrond

Nieuws

Loon voert boventoon CAO Open Teelten

De onderhandelingsdelegatie voor de nieuwe CAO Open Teelten zint bij de onderhandelingen voor de nieuwe CAO niet op fundamentele wijzigingen van de huidige CAO. Wel zal de werkgeversdelegatie wat betreft nieuwe loonafspraken in de buurt proberen te blijven van de nullijn.

Dat zegt Mans Vulto. Hij is de hoofdonderhandelaar van de werkgevers uit de open teelten en onderhandelt voor de vollegrondsgroente-, de boomkwekerij-, de bollen-, de fruitteelt-, en de akkerbouwsector. De huidige CAO Open Teelten loopt 1 juli af. Vulto heeft volgende week donderdag het eerste overleg met de vakbonden. "Eigenlijk hadden we al veel eerder willen beginnen, maar het is door toedoen van de bonden al een paar keer uitgesteld."

Samen met werkgevers uit de verschillende sectoren heeft Vulto een analyse gemaakt van de situatie op de bedrijven. “Werkgevers in de open teelten hebben een wisselende arbeidsfilm en dus is de behoefte aan flexibiliteit groot.” Volgens Vulto zijn daartoe met de bonden goede afspraken gemaakt in de lopende CAO. Daarom zijn er wat hem betreft geen fundamentele wijzigingen nodig.

Loon voert boventoon
Volgens hem zal het in de onderhandelingen vooral gaan om het loon. “Het gaat dan wel ietsje beter met de economie, maar op de bedrijven in de open teelten gaat het nog niet goed. We willen daarom dit jaar in de buurt van de nullijn blijven. De vakbonden kunnen wel denken dat het weer kan, maar het nieuwe kabinet moet toch ook gaan bezuinigen. We weten nog niet wat daarvan op het bordje van de werkgevers komt te liggen. We spreken daarom liever geen dure CAO af." Vulto sluit het liefst een CAO af voor twee jaar.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ellis Langen

Ellis Langen

Of registreer je om te kunnen reageren.