Vollegrond

Nieuws

Insecten infecteren zaad met Xanthomonas

Insecten kunnen kool besmetten met de bacterie Xanthomonas bij de bestuiving van bloemen. Vleesvliegen, hommels en bijen worden in Nederland veel gebruikt voor de bestuiving van koolplanten. Ook geïsoleerd liggende koolpercelen kunnen daardoor besmet raken met Xanthomonas.

Zwartnervigheid is een belangrijke ziekte in kool die met het zaad overgaat op de nakomelingen. Uit onderzoek van Plant Research International blijkt dat vleesvliegen bloemen van koolplanten via bestuiving met Xanthomonas kunnen besmetten. Volgens Jan van der Wolf van PRI leidt besmetting van bloemen vaak tot zaadbesmetting.

Niet alleen spatwater
Tot nu toe werd aangenomen dat Xanthomonas hoofdzakelijk werd veroorzaakt door spatwater vanuit een nabij gelegen besmet perceel of door besmette gewasresten in de grond. Tijdens een twee jaar durend door het Ministerie van LNV gefinancierd onderzoek werden bloemkoolplanten bestoven met vleesvliegen die besmet waren met de bacterie. Na afloop bleek 30% van de zaadopbrengst besmet, zowel voor als na een warm-waterbehandeling van het zaad. De besmetting werd ook overgedragen naar de zaailingen van de betreffende zaadpartij.

Besmetting binnen vliegafstand
Geconcludeerd mag worden dat een besmetting met zwartnervigheid op geïsoleerd liggende percelen met daarop kool voor zaadproductie besmet kunnen worden als ze binnen vliegafstand liggen van met Xanthomonas geïnfecteerde insecten.

Geen overlevingskans
De onderzoekers van Plant Research International onderzochten ook of de bacterie kon overleven in de vliegen. Hiervoor werden de vliegen gevoed met op agar gegroeide Xanthomonasbacteriën. Oorspronkelijk bleken grote hoeveelheden van de bacterie in de vliegen aanwezig. Deze hoeveelheid nam echter snel af en na 5 dagen bleken er geen bacteriën meer aanwezig op de vliegen.

Bron: PRI

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.