Vollegrond

Nieuws

IJsbergsla: ‘Een hoop lucht’

Een enkeling oogstte vorige week zijn allereerste ijsbergsla, deze week komt daar een aantal telers bij, werd vorige week duidelijk tijdens een rondgang lang verschillende percelen ijsbergsla in noord-Limburg. Daarmee loopt de start van de oogst zo’n twee weken achter in vergelijking met vorig jaar.

“Een hoop lucht”, luidt het commentaar nadat een van de aanwezigen op de bijeenkomst een krop ijsbergsla heeft doorgesneden. Dat weerhoudt een enkeling er niet van om vandaag te beginnen met oogsten, volgens afspraak met zijn afnemer. Een ander verwacht pas op zijn hoogst op woensdag te starten. ‘Goed dat het gewas gezond is, dan kun je met omblad. Misschien dat ik een paar dagen tevoren nog 10 millimeter water geef, dan kunnen de kroppen zich nog goed vol zuigen.’

Koud
De situatie is kenmerkend vooral als gevolg van het aanhoudend te koude weer. De groep telers staat op een veld met het ras Platinas in een planting van 12 maart. Het was de bedoeling dat deze planten al begin maart de grond in gingen, maar dat was vanwege vorst niet mogelijk.
Deze planten hadden tot in de loop van week 17 onder doek gelegen. In deze week -met een paar warme dagen in combinatie met neerslag-  is de bedekking eraf gehaald: om meeldauw geen kans te geven, en niet wetend dat de temperatuur een week later nog zo drastisch onderuit zou gaan. Platinas is meeldauwresistent voor Bremiafysio 1 tot en met 23 plus fysio 25.

Fysio 27
Sinds vorige week is er het rijtje officieel erkende fysio’s een nieuwe bijgekomen, met volgnummer 27. Deze meeldauwstam  is al langer aanwezig, maar is nu als zodanig erkend.


Bron: gfactueel.nl -  auteur Joost Stallen

 

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.