Vollegrond

Nieuws

Nederlands areaal spruiten gelijk, in België lager

Het Nederlandse areaal spruiten is dit jaar in vergelijking met vorig jaar slechts een fractie lager. In België is dat heel anders, de oppervlakte is daar zo’n 30 procent afgenomen, hoofdzakelijk door een drastische krimp van de inkoop door de diepvriesindustrie.

Volgens telersorganisatie “Spruiten Vooruit moet het Nederlandse areaal spruiten met honderden hectaren krimpen om het aanbod van spruiten meer in balans te krijgen met de (huidige) vraag. Die krimp van het areaal zit er dit seizoen zeker niet aan te komen. Syngenta-adviseur Hein molenkamp becijfert in vergelijking met vorig jaar -toen met 2.900 hectare spruiten- een afname van het areaal van hoogstens 4 procent. Dat is aanzienlijk minder dan je vanuit bedrijfseconomisch perspectief zou verwachten. “Ik kan het niet anders verklaren dan dat men soms zeer verknocht is aan de teelt.”  

Minder voor industrie
De afname van de oppervlakte in België wordt dit seizoen geschat op 950 tot 1.000 hectare. Dat komt neer op een productiekrimp van zo’n 30 procent. Vooral de verwerkende industrie speelt hierin een belangrijke rol. Vorig jaar waren de voorraden al hoog, en draaiden de inkopers de contractvolumes al terug. Dat was op een moment dat veel telers al voorbereidingen hadden getroffen met de huur van land en het bestellen van de planten. Dat resulteerde in een groot aanbod spruiten op de verse markt. De industrie zou de contractvolumes voor dit jaar weer met 20 tot 25 procent naar beneden hebben bijgesteld. Voor veel telers zijn deze ontwikkelingen reden om te stoppen, of om hun areaal te beperken.

Productiecapaciteit
Volgens een insider deed zich in 1986 een vergelijkbare situatie voor, het heeft toen jaren geduurd voordat het areaal weer op het oude niveau was. “Daar hoef je nu niet op te rekenen. Zou er volgend jaar vraag zijn voor bijvoorbeeld 1.500 hectare meer, dan hoeft dat geen enkel probleem te zijn. Veel telers telen veel minder dan ze aan productiecapaciteit in huis hebben.”  

Bron:gf-actueel. Auteur: Joost Stallen      

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.