Vollegrond

Nieuws 2 reactieslaatste update:19 apr 2010

‘Geen bewijs groenten met ESBL-bacterie’

Uitspraken dat de resistente ESBL-bacterie niet alleen via kippenvlees een risico voor mensen vormt, maar ook via groenten, zijn nergens op gebaseerd. Dat meldt het PT na het raadplegen van diverse deskundigen.

De bacteriën zouden mogelijk via mest of beregening op vollegrondsgroenten komen, waardoor deze bestempeld zouden kunnen worden als risicovol voedsel, evenals kippenvlees. Het PT zegt uitvoerig diverse deskundigen te hebben geraadpleegd over mogelijke risico's. De onderzoekers laten weten niet hard te kunnen maken dat groenten een besmettingrisico zijn voor mensen. ‘Er blijkt geen enkele specifieke aanleiding te zijn om groenten als een groter risico te zien dan ander etenswaar’, reageert Geert Pinxterhuis, woordvoerder van het PT.

Resistentie
De ESBL-bacterie is vooral in de veehouderij onderwerp van discussie vanwege de risico’s voor de volksgezondheid. ESBL zijn enzymen die bacteriën ontwikkelen om zichzelf te beschermen tegen antibiotica. ESBL's maken antibiotica onwerkzaam. Als mensen of dieren besmet raken en er komt een infectie uit voort dan is deze vrijwel niet te behandelen met antibiotica.

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Esther de Snoo

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jpk

  meer onderzoek isnodig
  voor ereen oordeel
  wordt geveld

 • no-profile-image

  Peter Verschuren

  Het wordt wel weer effe de wereld in geslingerd. Een rectificatie van NOVA (of was het een ander programma) lijkt me op zijn plaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.