Vollegrond

Nieuws 3 reacties

Asperge leren telen kan nu in vier dagen

Aspergekenniscentrum Aceera in het Limburgse Hegelsom start in september met een leergang aspergeteelt. Het is de enige ‘aspergeopleiding’ in Nederland.

De leergang omvat vier dagen, die over een periode van twee maanden worden uitgesmeerd. Aan bod komen alle aspecten die met de teelt van het witte goud te maken hebben. Daarnaast is er aandacht voor bijkomende zaken zoals onderzoek, het voeren van een administratie en het vermarkten van asperge.

Kennis van product in de markt zetten
Volgens directeur Richard Wilms van Aceera is vooral kennis van dat laatste voor telers steeds belangrijker. “De tijd dat een teler zijn asperges als vanzelfsprekend aan de veiling leverde, is voorbij. Telers zoeken steeds meer zelf naar afzetmarkten. Ze leveren rechtstreeks aan supermarkten en restaurants of ze verkopen aan huis. Kennis van hoe je een product in de markt zet, is daarom steeds belangrijker.” Specialisten op diverse terreinen geven de lessen, zoals veredelaars, onderzoekers en  marketingspecialisten.

Interessant voor alle telers
De opleiding is volgens Wilms, gezien de brede insteek, interessant voor alle telers.”Telers zijn tegenwoordig ondernemers, met alles wat daarbij komt kijken. Die ondernemer heeft heel andere vragen dan de teler van vroeger. Wij proberen als enige kenniscentrum in Nederland daarbij te helpen.”

Op vraag van telers
Aceera heeft de leergang opgezet op vraag van telers. “Voorheen hadden sommige agrarische opleidingen een module asperge, maar die is afgeschaft. Er is op dit gebied nu niets meer.“
De werving start eind deze maand. Aceera schrijft alle grote(re) telers in Nederland aan. Per leergang is plaats voor vijftien cursisten.

Bron: Dagblad de Limburger - Auteur: Stan Verstegen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vercammen paul

  graag had ik ingeschreven voor de cursus aspergeteelt.

  pauln vercammen

 • no-profile-image

  vercammen paul

  graag had ik ingeschreven voor de cursus aspergeteelt.

  paul vercammen

 • no-profile-image

  Stan Verstegen

  Beste Paul, dan kun je het beste jouw gegevens mailen naar: info@aceera.nl.
  Groeten, Stan

Of registreer je om te kunnen reageren.