Vollegrond

Nieuws

Vorst bemoeilijkt aanplant in vollegrond

Vroege telers van sla, spitskool, prei en andere vollegrondsgewassen moeten door de vorst later beginnen met nieuwe aanplant.

Normaliter planten telers de eerste week van maart, maar nachtvorst en natte grond bemoeilijken dat. De tijd tussen ploegen en aanplanten wordt korter en bemesten als het vriest is verboden.

Prijsvorming
Gevolg is dat de oogst mogelijk samenvalt met product van latere plantdata, wat nadelig kan zijn voor de prijsvorming. Dat kan bijvoorbeeld als de groei van het vroege gewas achterblijft in geval van vorst. Daarmee verdwijnt het effect van oogstspreiding.

Twee weken later
Volgens Chris Poelen, gewasmanager ijsbergsla en prei van LTO, zijn de planten van vroege slatelers pas afgelopen week geplant, terwijl die eigenlijk twee weken geleden gepoot hadden moeten worden. De oogst kan daardoor samenvallen met het gros van de ijsbergsla, die eind mei wordt geoogst. Ook preiplantmateriaal dat uit Marokko naar Nederland komt, kan mogelijk een week later de grond in, denkt Poelen. Zelf teelt hij spitskool. "We hebben besloten die eerst in de schuur uit te zetten, als dan volgende week de temperatuur omhoog gaat kunnen we aanplanten en afdekken."

Achterstand
Bloemkooltelers zien een achterstand in de groei van de jonge plantjes door de kou. Er zijn maar weinig telers die de gok wagen om toch vroeg te planten, denkt Nico Bakker, gewasmanager bloemkool. "Ik verwacht dat ze halfweg tot eind van volgende week gaan planten."

Glastuinders profiteren
Glastuinders lijken te profiteren van de vorst. Kees Zuidgeest, gewasmanager glasgroente van LTO, signaleert dat de start van het glasgroenteseizoen goed is. "Europees gezien is de productie van kasgroente en vollegrondsgroente lager. De kassen in Zuid-Europa zijn vaak onverwarmd waardoor bij koud weer de productie lager uitvalt."

Bewaargroente
De vraag naar bewaargroente, zoals rode en witte kool is redelijk, maar voldoet niet aan de verwachting. Prijzen liggen momenteel zo rond de 13 tot 15 cent.


Bron: agd.nl

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.