Vollegrond

Nieuws

Nieuwe meststof verhoogt kropgewicht

In proeven in ijsbergsla blijkt de nieuwe calciummeststof Toptrace InCa het kropgewicht significant te verhogen en de bewaarbaarheid te verbeteren. De nieuwe meststof is een bladmeststof.

In opdracht van CAV Agrotheek heeft Innoventis in 2008 en 2009 de nieuwe calciummeststof Toptrace InCa getest in ijsbergsla. De proeven zijn in 4 herhalingen uitgevoerd. De ijsbergslaplanten kregen in beide jaren een trayplaatbehandeling met 6 milliliter Toptrace InCa per 1000 planten. Daarnaast is er gedurende het teeltseizoen tweewekelijks een bladbespuiting uitgevoerd met 1 liter Toptrace InCa per hectare.

Zwaardere kroppen
In 2008 nam het gemiddeld kropgewicht door de toepassing significant van 610 gram naar 700 gram.  Daarnaast duurde het een week langer voordat de sla in de bewaring begon te kleuren.
In 2009 is deze proef herhaald waarbij Toptrace InCa bovendien met drie andere calciumeststoffen is vergeleken. De producties van de objecten waren vergelijkbaar. Na een week in de bewaring was van het standaardobject nog 41% vermarktbaar ten opzichte van 78% in het Toptrace InCa object. Van de overige calciumobjecten was na een week nog 44, 56 en 64% vermarktbaar.

Effectief in de plant
Toptrace InCa is een calciummeststof die ervoor zorgt dat planten calcium zeer effectief kunnen benutten in delen van de plant waar dit proces normaal gesproken moeizaam verloopt. Toptrace InCa is verkrijgbaar bij de bij Cebeco Meststoffen BV aangesloten coöperaties.

Bron: Cebeco - Auteur: Stan Verstegen

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.