Vollegrond

Nieuws

Kennismaking met doordrager Eve’s Delight

Bij de naam Eve’s Delight kun je aan van alles denken, maar in het geval van aardbeien gaat het over een doordragend ras van Peter Vinson. Zo’n 30 aardbeientelers namen gisteren de gelegenheid om dit relatief nieuwe ras te aanschouwen bij 2 glasaardbeitelers in de buurt van Breda.

Dat de meeste telers de voorkeur geven aan eenmalige dragende rassen als Elsanta, of Sonata boven doordragers, hangt op de eerste plaats samen met het saldo van beide gewastypen. Doordragers zijn in het algemeen moeilijk of niet rond te rekenen.

Proeven
Eve’s Delight, een ras van de Engelse veredelaar Peter Vinson is daarop wellicht een uitzondering door de hoge pluksnelheid, de grove vruchtsortering, en door de smaak, zo werd gisteren duidelijk Sinds vorig jaar is Eve’s Delight ook buiten Engeland beschikbaar, dit jaar is het ras op Nederlandse bedrijven in verschillende teeltsystemen op zo’n 5 hectare te vinden. Telers konden het gewas onder andere bekijken bij Jan Diepstraten in Etten-Leur in een teelt met groeilicht.

Vergelijken
Volgens plantenkweker Peter van de Avoird lijkt  Eve’s Delight vooral in aanmerking te komen voor niet gestookte teelten. Op zijn bedrijf in Oirschot lag enkele jaren geleden een vergelijking met een groot aantal doordragers.

bron: gfactueel - auteur: Joost Stallen


Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.