Vollegrond

Nieuws laatste update:6 mrt 2010

Enza komt met witlofras Endora

Endora heet het nieuwe witlofras van zaadbedrijf Enza voor de trek van januari tot en met mei. “Een prima wortelmaker, uniform, productief en met een betere kleur op de krop dan een ras als Vintor.”

Bij zaaien vanaf de tweede helft van mei tot begin juni heeft Endora (E84.105) zo’n 150 groeidagen nodig, aldus Enza-witlofspecialist  Jan van Kuijk. In de trekcel kan de temperatuur op een relatief laag niveau blijven, reden om in de brochure voor Endora de term ‘energievriendelijk’ te gebruiken.

Praktijkervaringen
Rob de Boer in Spierdijk trekt Endora voor de productie van kort grof lof, Hij werkt met  verenkelingsrekken met 480 cellen per bak van 1,2 x 1,2 meter. De huidige productie zit dan rond de 100 kilo per bak. De Boer trekt het ras in deze fase in 19 dagen met een luchttemperatuur van 15 graden Celsius en een watertemperatuur van 17 graden bij de start, afbouwend naar 15 graden. “Dat geeft een wat rondige krop, die gemakkelijk te oogsten is. Dat valt echt op: je snijdt een krop en hebt hem meteen schoon in de hand. In een kistje van 5 kilo gaan 20 tot 22 kroppen.” 
Verder heeft hij Endorawortels opgezet in de maat 2 tot 3 centimeter, om te zien wat daarmee mogelijk is. “Normaal gooien we die weg. Ze staan met 900 stuks in een bak. Dat geeft zo’n 70 kilo na 15 dagen trekken.” 

Enza werkt aan een verdere uitbreiding van haar rassenprogramma voor witlof. Op diverse plaatsen wordt een middenvroeg en een laat ras getest.

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.