Vollegrond

Nieuws 356 bekeken

Compost tegen onkruid praktisch lastig

Het gebruik van compost in peen en uien om onkruid te onderdrukken blijkt lastig. Het bevordert de kieming, maar het heeft ook nadelen.

In het project 'Een Schone Start, het gebruik van compost als onkruidonderdrukker' werd duidelijk dat deze nieuwe techniek mogelijkheden biedt om onkruid in de rij te onderdrukken, maar dat verdere implementatie in de (biologische) praktijk moeizaam gaat.

Betere kieming en opkomst
De capaciteit van de gebruikte machine voor het toedienen van compost op de rij bij zaaigewassen als peen, prei en uien is nog te beperkt in vergelijking met een standaard zaaimachine en de werking is afhankelijk van lastig te sturen factoren als de kwaliteit van de compost, het weer en de grondsoort, is de conclusie. Wel leidt de toepassing tot een duidelijk betere kieming en opkomst.
Biologisch teler Anton van Vilsteren heeft aangegeven op zijn bedrijf door te gaan met de verdere ontwikkeling van de machine en techniek; hij past deze techniek inmiddels toe op zijn areaal peen en uien van in totaal 20 hectare.

De proef werd in opdracht van de Stichting BABG uitgevoerd door DLV Plant en PPO-agv in samenwerking met het biologische bedrijf van Anton van Vilsteren. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van LNV en de Europese Unie.

Bron: DLV Plant - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.