Vollegrond

Nieuws

‘Aspergerooier’ dendert door (in) Duitsland

Komend seizoen zullen er in Noord-Duitsland 40 ‘aspergerooiers’ lopen. Dat zijn er 18 meer dan vorig jaar, waardoor deze ontwikkeling met de Kirpy een flinke impuls krijgt.

De ontwikkeling met de ‘aspergerooier’ Kirpy wordt in Zuid-Duitsland en in Nederland met enige scepsis gevolgd. “Toch kun je er niet meer omheen, want een aantal bedrijven werkt al meerdere jaren op deze manier. Dan zal het voor die bedrijven toch zeker zijn vruchten afwerpen”, aldus Piet Beurskens van LimSeeds gisteravond op een bijeenkomst van LTO Groeiservice in Best.

Twee testen
Komend seizoen zal er in Zuid-Duitsland een test worden opgezet door de Landwirtschafskammer om de prestaties van de Kirpy en de gevolgen voor het gewas, de productie en kwaliteit eens goed in kaart te brengen. Ook in de omgeving van Berlijn zullen metingen worden uitgevoerd. Van de Kirpy zijn in Duitsland inmiddels een getrokken en een zelfrijdende variant op de markt gebracht door AI-Solution.

Andere oogstmachines
De ontwikkeling van de Kirpy staat niet op zichzelf. Beurskens noemde meer initiatieven op dit vlak: de volrooier van Christiaens, de automatische oogstmachine van de Brabantse Wal, de zelfrijdende ‘Kirpy’ van Coenders en ook Strauss zou in het diepste geheim met het ontwikkelen van een oogstmachine bezig zijn.
De ontwikkeling van de Spargel Panther, ook AI-Solution, is voorlopig stop gezet.

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.