Vollegrond

Nieuws

Verse spruiten aan houdbare stam

De broers Visser in de Heen zorgen voor vers geoogste stammen, en Stan Hage in Steenbergen pakt ze in. Het resultaat is 500 tot 700 gram spruiten in een aantrekkelijk ogende ‘verpakking’, met een lang uitstalleven.

Het idee om spruiten inclusief stok in het winkelschap, komt overwaaien uit Groot-Brittannië, vertelt Stan Hage. Hij beschikt over een krimptunnel, die in de zomer wordt gebruikt voor broccoli, en nu voor spruiten aan de stam. Wel is belangrijk dat een plant onberispelijk is, en van boven tot onder met goede spruiten is bezet, want het uitsorteren van verkeerde spruiten is amper mogelijk. Het verwijderen van een enkele verkeerde spruit kan, maar daar blijft het bij, aldus teler Hubert  Visser. “Als consument heb je dan wel altijd verse spruiten. Je haalt de spruiten van de stam die je die dag nodig hebt, en de rest bewaar je in de koelkast. Dat kan makkelijk enkele weken omdat de spruiten in vergelijking met los product veel minder te lijden hebben.” 

Pond
Aan een stok van 40 centimeter zit ongeveer een pond spruiten, en aan een stam van 50 centimeter zo’n 6 à 7 ons. Langere stammen zou ook nog kunnen, maar dat kan lastig zijn bij bewaring in de koelkast.

Hogere prijs, maar niet duurder
In vergelijking met losse spruiten hangt aan het product wel een hoger prijskaartje: omdat er hoge eisen gesteld worden aan de kwaliteit van de spruiten, en omdat het snijden van de stammen, het ontbladeren, en op lengte maken van de stammen grotendeels in handwerk moet gebeuren. “Daar staat tegenover dat de hoeveelheid afval bij de bereiding in de keuken tot een minimum beperkt blijft. Plus het feit dat je per keer niet meer spruiten klaar maakt dan gewenst, is spruiten aan de stam voor de consument niet duurder dan losse spruiten”, geeft Hage aan.

Eindproduct vanaf teeltbedrijf
Voor Visser is het een poging om zijn product de meerwaarde te geven, die ontbreekt met het standaardaanbod spruiten. “We zitten al weken in de vorst, en nog is de prijs dik onder de maat. Van de handel hoef je wat dat betreft niets te verwachten. We moeten ervoor zorgen dat we als teeltbedrijf in staat zijn om een eindproduct te maken. Zo niet, dan geef je alles weg. Het huidige seizoen is daar geen uitzondering op.’’

Bron: gfactueel - Auteur: Joost Stallen


Of registreer je om te kunnen reageren.