Vollegrond

Nieuws

Teboza breekt met uitzendbureau in Oekraïne

De directeur van een uitzendbureau in de Oekraïne zit in Tsjechië vast op verdenking van mensenhandel. Directeur Will Teeuwen van Teboza heeft de samenwerking met het bureau onmiddellijk verbroken.

Volgens drie Roemeense onderzoeksjournalisten ronselde de Oekraïner Vasyl Bentsa voor zijn uitzendbureau Bear Loging arbeidskrachten in Roemenië, Bulgarije en Moldavië om in Tsjechië asperges te gaan steken. Die werden onder andere tewerkgesteld op het bedrijf Bohämer Spargel Kultur, een dochterbedrijf van Procint uit Helden dat op zijn beurt weer een joint venture is, met als partners Teboza en het Spaanse Clorafer. De verdenking van mensenhandel berust op verklaringen van gevluchte Roemeense stekers die zij deden op de Roemeense ambassade in Praag.

Bedreigd en opgesloten
Ze zouden onder erbarmelijke omstandigheden hebben moeten werken zonder loon te ontvangen en wie daarom vroeg werd bedreigd of geslagen. Ook moesten ze hun identiteitspapieren inleveren, kregen ze geen fatsoenlijk eten en werden ze ’s nachts opgesloten in gebouwen die werden bewaakt door gewapende Oekraïners. De Tsjechische politie deed na een tip van de ambassade in 2009 een inval bij Bohämer Spargel Kultur.

Niets mee te maken
Directeur Will Teeuwen van Teboza heeft zijn twijfels over het onderzoek van de journalisten en het moet volgens hem nog maar blijken of de bewijzen hard genoeg zijn, maar hij heeft de samenwerking met Bear Loging onmiddellijk na de inval verbroken. “Ons bedrijf wordt ermee geassocieerd in de Roemeense, Servische en Moldavische pers en het bereikt nu ook Nederlandse media. Maar ons treft geen enkele blaam. We zitten al vijftien jaar in Tsjechië en huren personeel in via diverse bureaus, waarvan dit er eentje was. Zij regelden het onderkomen en de betaling. Dat ging volledig buiten ons om. Wij hebben er helemaal niets mee te maken.”

Bron: De Limburger – Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.