Vollegrond

Nieuws laatste update:16 feb 2010

Rijenbemesting beperkt dosering en uitspoeling

Er is minder mest nodig dan met volvelds bemesten, omdat je de mineralen direct bij het gewas brengt, en de kans op uitspoeling van de voedingselementen blijft beperkt. Twee ijzersterke argumenten die maken dat rijenbemesting de toekomst heeft, aldus Herre Bartlema van adviesbureau Landbouwcommunicatie in Wageningen.

Bartlema legt zich al jaren toe op rijenbemesting met vloeibare meststoffen. In vergelijking met vaste meststoffen kunnen die tot bij de wortels, of desnoods tot op het zaad worden gebracht, in een concentratie die met vaste meststoffen nooit te realiseren is. Met ammoniumhoudende meststoffen wordt daardoor de uitspoeling beperkt.

Fosfaat
Nog belangrijker is dat met rijenbemesting de fosfaatgift beperkt kan blijven, omdat met de techniek de nadruk meer komt te liggen op plantbemesting in plaats van bodembemesting. Aldus ontstaat er meer ruimte om de resterende fosfaatruimte in te vullen met organische mest.

Zelf maken
Vloeibare meststoffen zijn kant en klaar te koop, maar daarnaast ook heel goed zelf ‘te maken’ met basale korrelvormige meststoffen. Vooral ureum is wat dat betreft gemakkelijk te verwerken, aldus Bartlema. In een verzadigde oplossing komt het stikstofpercentage daarmee altijd op 20 procent.

Bron: agfactueel - auteur: Joost Stallen

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.