Vollegrond

Nieuws

Noord-Holland zit zonder winterbloemkool

In Noord-Holland hoeft geen winterbloemkool meer geoogst te worden, in Zeeland is veel kool beschadigd, maar kan waarschijnlijk hier en daar nog wel gesneden worden. Het eiland Texel heeft de beste papieren zo lijkt het: “Niet alles is weg, ’t is hier nog groen.”

In Noord-Holland is 90 tot 95 procent van de winterbloemkool weg. Mogelijk dat er hier en daar nog een verscholen hoekje overeind staat, maar dat lijkt niet de moeite, leert een belrondje langs verschillende telers en adviseurs.

Vreterij
“De sneeuw die de kool in eerste instantie afdekte, was op zich positief, want dat werkte isolerend, aldus Joop hof van zaadfirma Syngenta. “Maar dat betekende wel dat het groene blad dat boven die sneeuw uitstak op veel plekken werd afgevreten door de vogels. De vorst deed de rest. Waar de kool nu nog gaat hergroeien, is het ook nog maar zeer de vraag of dat uiteindelijk een verkoopbare kool oplevert. Winterbloemkool kan heel wat hebben, maar het zijn geen toverbollen.”

Zeeland wisselend
In Zeeland lijkt de vlag er minder afgetekend bij te hangen. “Ik denk dat het met de schade nog weel meevalt”, reageert Rien Dieleman. Hij zit op Walcheren in de buurt van Middelburg. “Het vriest hier vaak een paar graden minder dan op veel andere plekken in het zuidwesten. Dat kan net het verschil maken. Daarbij komt dat planten pas half augustus de grond in gingen. Voor de winter stond er een leuk gewasje op, maar niks te zwaar. Twee rassen zijn zeker weg, voor de rest is afwachten. Ze staan er nog wel groen op, en er ligt kunstmest bij.”
Theo Vlaar weet al wel zeker dat hij zich niet druk meer hoeft te maken over de winterbloemkool die hij met enkele Noord-Hollandse collega’s in het zuidwesten heeft staan. Dat zijn louter vroege rassen die zijn gepland op Stellendam op Goeree-Overflakkee. “Dat is daar einde oefening, daar strooien we geen kunstmest meer. Slechts van één ras is op het oog één van de vier planten nog goed.”

Texel afwachten
Frans Stark in De Cocksdorp op Texel klinkt nog redelijk optimistisch. “Bij ons is alles nog groen. Het ziet er in ieder geval minder slecht uit dan vorig jaar. Hoe het uitvalt is afwachten. De vorst is net weg, we hebben er nog geen temperatuur op gehad."

Trage aanvoer
Volgens Fred Zuurbier van zaadbedrijf Bejo laat de vorst Europawijd haar sporen na. "Je merkt het aan de aanvoer: die gaat stroef, met hoge prijzen, We horen dat in Ierland, in Engeland en in Frankrijk: ze oogsten er wel, maar drie weken later dan gepland."

(foto: Fred Zuurbier, Bejo)

Bron: gafactueel - Auteur: Joost Stallen 

Of registreer je om te kunnen reageren.