Vollegrond

Nieuws

Veldproeven Sclerotinia in witlof geslaagd

Proeftuin Zwaagdijk meldt te werken met een nieuwe methode in peen en witlof voor de besmetting met Sclerotinia op het veld. Dat komt het middelenonderzoek ten goede. Afgelopen jaren zijn al succesvolle proeven met het kunstmatig infecteren van Sclerotinia op de trekbak uitgevoerd, maar witlofwortels op het veld goed besmetten bleek in de voorgaande jaren erg lastig.

In 2010 zijn op praktijkpercelen in de Wieringermeer en de Noordoostpolder proeven in witlof uitgezet. In augustus en september werden naast Flint een drietal experimentele middelen tegen Sclerotinia gespoten. Hierna werden de proefvelden kunstmatig geïnfecteerd, waarna een uniforme infectiedruk ontstond. Uit de beoordelingen van de aantasting bleek duidelijk een verschil in effectiviteit tegen Sclerotinia. Twee van de drie experimentele middelen waren op het veld al zichtbaar beter dan onbehandeld en Flint.

De door telers via het PT gefinancierde proeven zijn in november gerooid. In december en januari worden de pennen op de trekbak gezet om de definitieve aantasting te beoordelen.

Bron: Proeftuin Zwaagdijk - Auteur: Joost Stallen 

Of registreer je om te kunnen reageren.