Vollegrond

Nieuws

Schonere Maas door innovatieve technieken

Automatische sectieafsluiting, slimme vultechnieken, automatische inwendige reiniging, plaatsspecifiek spuiten, nieuwe driftreducerende technieken. Op 1 december jongstleden kregen 40 loonwerkers, akkerbouwers en vollegrondsgroententelers op PPO Vredepeel uitleg over deze technieken.

In het kader van het KRW-project ‘Samen werken aan een schone Maas’ gaan zij in 2011 zelf aan de slag met deze technieken om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar de Maas te verlagen. Een loonwerker: “Mijn bedrijf ligt dicht bij de Maas en ik verwacht dat we de emissie kunnen verlagen door innovaties toe te passen. We moeten toch het middelenpakket wel zien te behouden. Onze deelname kan ook meehelpen aan een bredere bewustwording van het probleem.”

Maaswater van onvoldoende kwaliteit
De kwaliteit van het Maaswater voldoet voor een aantal bestrijdingsmiddelen niet aan de KRW-doelstellingen. Een deel daarvan is afkomstig van de Nederlandse landbouw, de rest wordt veroorzaakt door gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op verhardingen en van buitenlandse bronnen.

Drinkwater voor zes miljoen mensen
Doel van het project is om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar de Maas te verminderen. Het water van de Maas wordt namelijk gebruikt om drinkwater van te maken voor zes miljoen Nederlanders, Belgen en Fransen. In een unieke samenwerking stimuleren drinkwaterbedrijven en fabrikanten een sprong richting duurzaamheid door innovaties van spuitmachines en zuiveringssystemen.

Bron: Groenten&Fruit - Auteur: Stan Verstegen 

Of registreer je om te kunnen reageren.