Vollegrond

Nieuws

Groentebakdieven voor de rechter

Een bende van 31 betrokkenen stal gedurende één decennium honderdduizenden EPS-groentebakjes (Euro Pool System) in Delhaize-winkels. Op die manier werd meer dan een miljoen euro buitgemaakt. De schade voor Delhaize loopt op tot meer dan twee miljoen euro. De spilfiguur van de bende hangt vier jaar cel boven het hoofd.

Van 2000 tot vorig jaar werden systematisch EPS-bakjes gestolen in Belgische Delhaize-winkels. In totaal zou het gaan om meer dan 250.000 groentebakken. De bakken werden ’s nachts gestolen met huurauto’s en nadien verkocht op veilingen, waardoor de bende het statiegeld kon opstrijken. Op die manier werd meer dan een miljoen euro buitgemaakt. De schade voor burgerlijke partij Delhaize bedraagt meer dan twee miljoen euro.

Bende
Volgens de openbare aanklager betrof het een goed georganiseerde bende. De hoofdbeklaagde is een Turkse handelaar die via zijn eigen bedrijf de bakken opnieuw verkocht aan veilingen. Samen met twee andere beklaagden zou hij aan het hoofd hebben gestaan van de bende. De andere bendeleden werden ingeschakeld als chauffeurs. Daarnaast zijn nog drie chauffeurs van Delhaize betrokken bij de zwendel. Zij vertelden de bende in welke Delhaize-winkels ze gemakkelijk EPS-bakken konden stelen.

Het openbaar ministerie vordert gevangenisstraffen tot vier jaar voor de hoofdbeklaagde en enkele maanden voor de andere betrokkenen. Op 21 februari volgt de uitspraak van de rechter.


Bron: Vilt

 

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.